HAKKINDA

--Zile pek mübarek bir yerdir pekmez açısından zaar: Ayvalı pekmez, Kuşburnulu pekmez, Duru pekmez ve en yaygın olanı bizim meşhur Zile pekmezi.
--Öğrendim ki kendisi kokulu narince üzümlerinden yapılır.
--Heğlere doldurulan bu üzümler, akabinde şinavatlara aktarılıp yıkanır. bak şahane ameller bunlar, iyi dinle.
--Yıkandıktan sonra, cenderelerde canı çıkartılır, suyu indirilir.
--Suyu indi mi bak; hah indiyse şimdi üzerine pekmez toprağı serpilir.
--Ölü toprağı gibi, yaşam suyu bir nevi.
--Sonra kaynatılır bu yaşam suyu, kaynaya kaynaya göl olur, göz göz olur.
--O gözlerden ben bakarım sonra. ve nedense Abdülhak Şinasi Hisar'ı anarım içli içli.
--Soğudukta tahta kaşık pekmeze daldırılup  yiyer ,Sakın olaki fazla almaya gece gözde şimşekler çakar Allah muhafaza...
--"bugün şâdım ki yâr ağlar benümçün."